Det finns några tips att tänka på innan man startar sin släktforskning.

Låna böcker

Gå och låna böcker på biblioteket som handlar om släktforskning eller läs så mycket som möjligt på nätet om hur man kan forska om sin släkt. Det finns mycket information om detta både på bibliotek och online. Detta gör att vissa fällor kan undvikas som man annars lätt hamnar i. På detta vis har man grunderna innan det är dags att sätta igång med äventyret att hitta sina släktingar.

Rötter

Rötter är en webbsida som Sveriges Släktforskarförbundet står bakom. Där går det att läsa i faktabanker, artiklar, få information och delta i forumet för att kunna ställa frågor till andra som också håller på med släktforskning.

Dessutom erbjuder de dig att kunna köpa böcker och CD-skivor som handlar om att kunna hitta sina släktingar. Samtidigt går det att läsa på olika bloggar om några av Sveriges mest välkända släktforskare; de skriver om sina erfarenheter och tankar om släktforskning.

Facebookgrupper

Ett bra sätt att lära sig mer om släktforskning är att gå med i olika Facebookgrupper. I dessa grupper finns det alla typer av släktforskare: gamla, unga, nybörjare och de som har hållit på ett tag. Det är ett perfekt sätt att kunna utbyta erfarenheter och få hjälp med problem som kan dyka upp längs vägen.

Släktforskningsföreningar

Kontakta din lokala släktforskningsförening för att se om de kan erbjuda nybörjarkurser i släktforskning, eller har föredrag med mera. Föreningen kan vara ett bra bollplank om man är nybörjare och man kan ta del av deras erfarenhet av att släktforska.

Tidningen Släkthistoria

Denna tidning har många bra artiklar med hög kvalitet just om släktforskning. Dessutom har tidningen Släkthistoria en skola för släktforskare där det ges lektioner, steg för steg, hur en släktforskning bör gå till, plus bra tips på olika metoder och källor som man kan ha nytta av i sin forskning efter förfäder.