För att börja släktforska får man alltid utgår från sig själv, om det är sin egen släkt som är intressant naturligtvis. Man går igenom vilka minnen man har från barndomen och vilka personer som man träffade och som var släktingar. Anteckna alla dessa uppgifter, det kan visa sig ha en stor betydelse för släktträdet senare under detektivarbetes gång. Dessa anteckningar blir som en karta över dina minnen och då är det dags att börja med steg två!

Leta på vinden

Gå igenom byrålådor, vinden och andra gömmor som kan tänkas innehålla saker som berättar lite om din släkt. Det kan vara så att morfars gamla inskrivningsbok i det

militära eller överblivna ransoneringskortet från andra världskriget kan ha betydelse. Gamla fotografier eller brev som farmor skrev till farfar kan vara viktiga ledtrådar. Du kan finna anteckningar från förr som kan komma till stor nytta i din släktforskning. Dags för steg tre!

Besök äldre släktingar

Vid släktforskning är det viktigt att ta kontakt med den äldre generationen för de sitter med massor av namn- och person-skatter i släktleden. Därför är det viktigt att passa på att ta del av dessa kontakter när de fortfarande är i livet och har minnet i behåll. Genom att släktforska skakas släktrelationer till liv. Vilket kan vara mycket trevligt!

Ett tips är att använda sig av en bandspelare eller annan typ av ljudinspelningar, för att slippa anteckna. Detta gör att man kan umgås med sin släkting, inte minst för att titta på gamla fotografier i lugn och ro. Passa på att ställa frågor om personerna som finns på de gamla fotona och vad de hade för yrke, när de föddes med mera. Perfekt sätt att få information på!

Därefter är det dags att sätta ihop pusslet av alla dina släktingar och till sist har du ett släktträd som heter duga!